STUDVEST.NO ON ZAPPA / VARÈSE AND BIT20′S COLLABORATION WITH THE GRIEG ACADEMY

Vil ufarliggjøre samtidsmusikk

 

 

KARISMATISK. Dirigent Baldur Brönnimann startet samarbeidet mellom BIT20 og Griegakademiet i 2011. Hans utstråling og engasjement gikk ikke ubemerket hen. Foto: HANNE KRISTIN LIE

 

Med Frank Zappa på repertoaret og studenter fra Griegakademiet i ensemblet, ønsker BIT20 å svekke det de mener er et ufortjent rykte.

Tekst: ADRIAN BROCH JENSEN
Sist oppdatert: 12.02.13 kl. 23.37

– Samtidsmusikk har et rykte på seg for å være vanskelig å forstå. Dette synes vi er ufortjent, sier Trude Bruket.

Hun er daglig leder for BIT20 Ensemble, et av Nordens ledende samtidsmusikkensembler, og forklarer det hun beskriver som hovedkjernen for den kommende helgas konsert.

– Vi vil gjøre musikken mindre farlig, noe vi også har forsøkt ved tidligere konserter med BIT20.

Førstkommende lørdag vil ensemblet, i samarbeid med studenter fra Griegakademiet, ta for seg komposisjoner av musikklegenden Frank Zappa, samt et av hans store forbilder: Edgar Varése.

– I Bergen er Zappa lite fremført, og for kjennere vil det bli ekstra interessant å få oppleve linken til den mindre kjente Varése, forteller Bruket.

Gjennom hele livet var Zappa en dedikert fan. De snakket så vidt over telefon, og Varèse inviterte den unge entusiasten hjem til seg, men de møttes aldri. Zappa skrev blant annet en lengre artikkel i Stereo Review i 1971, for å prøve å gjøre komponisten mer kjent.

Skummelt samarbeid

For studentene ved Griegakademiet er samarbeidet med BIT20 en sjelden og verdifull opplevelse.

– Dette er en forsmak på livet som musiker. Å spille med erfarne musikere gir en stor inspirasjon. Samtidig er det temmelig skummelt, sier Line Tvedt, som studerer samtidsmusikk ved Griegakademiet.

Hun legger til at det er en spesiell opplevelse å sitte ved siden av lærerne sine og spille.

– Dette er også en gyllen mulighet til å knytte kontakter i et profesjonelt musikkmiljø, som er noe av det viktigste en gjør som musiker, sier Tvedt.

Dragning til dirigenten

Tvedt var med i 2011, da samarbeidsprosjektet startet. Den gang fikk BIT20 ny dirigent og kunstnerisk leder med en forkjærlighet for utvikling av unge, framtidige musikere. Dirigenten heter Baldur Brönnimann, og etterlot seg den gang et kraftfullt førsteinntrykk.

– Jeg fikk en dragning til ham med en gang han åpnet munnen. Det var veldig lett å ta til seg alt han sa, forteller Tvedt.

I år har samarbeidet vokst til å inkludere 30 studenter, i tillegg til BIT20. Produsent ved Griegakademiet, Olav Tveitane, påpeker viktigheten av å få samlet linjene ved instituttet.

– Det er sjelden vi klarer å integrere jazz og klassisk, og ikke minst får stablet på beina et så stort orkester. Dette er en vinn-vinn-situasjon, siden Ensemblet får muligheten til å spille komposisjoner de ellers hadde vært for få til.

Tveitane forteller videre at samarbeidet så langt ser lovende ut, og at en gjentakelse av sammenslåingen mellom linjene er sterkt ønskelig.

– Dette er imidlertid vanskelig grunnet ulike undervisningsopplegg, legger han til.

BIT20-GRIEGAKADEMIET SAMARBEIDET
  • BIT20 er et samtidsmusikkensemble dannet i 1989.
  • Baldur Brönnimann er kunstnerisk leder og hoveddirigent.
  • Han startet opp samarbeidsprosjekt med Griegakademiet (GA) i 2011.
  • I år deltar 30 elever fra GA.
  • BIT20 har bestilt og urfremført nærmere 100 verk, samt medvirket på 23 plateinnspillinger.
  • Driver også med moderne musikkteater, opera og dans.
  • Kammermusikkgruppene BIT20 Jugband, BIT20 Duo og BIT20 Percussion er integrert i ensemblet.
  • Lørdag 16. februar holdes konserten på Bergen Kjøtt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.